Tutkimuksen tekeminen: Näin löydät internetistä luotettavaa tietoa

Internet on hämmästyttävä apuväline, jonka avulla saat nopeasti tietoa yhdellä hiiren klikkauksella. Netti onkin nykyään välttämätön työkalu monelle tutkijalle. Monen tutkijan harmiksi netti sisältää kuitenkin paljon myös väärää tietoa. Koska erilaisia verkkosivuja ja tietälähteitä on niin paljon, oikeiden ja luotettavien tietojen löytäminen voikin tuntua varsin haasteelliselta.

Googlettamalla voit helposti ja nopeasti saada selville, miten valmistat vaikkapa joulupipareita, millainen sää Helsingissä tulee olemaan ensi lauantaina, minkä hintainen . Laadukkaan ja luotettavan tutkimuksen tekeminen verkossa on kuitenkin hieman monimutkaisempaa ja huomattavasti haasteellisempaa. Olemme koonneet iloksesi ja avuksesi tähän artikkeliin muutamia vinkkejä, joiden avulla voit saada vinkkejä tutkimuksen tekemiseen ja parantaa tutkimustaitojasi.

Skeptisyys kannattaa aina

Aivan ensimmäiseksi sinun olisi oltava mahdollisimman skeptinen ja kyseenalaistettava näkemäsi tiedot. Tarkasta aina tietojen alkuperä ja todenperäisyys, äläkä koskaan luota täysiin yhteen ja ainoaan informaation lähteeseen. Netti on täynnä erilaisia tietoja, mutta suurin osa tiedoista on itse asiassa virheellisiä: kuka tahansa voi esimerkiksi luoda blogin tai nettisivut, ja kirjoittaa sinne perätöntä tietoa. Osa netin julkaisuista jopa yrittää johdattaa lukijansa harhaan tarkoituksella. Joskus harhaan johtamisen syy voi olla rahan ansaitseminen; joskus taas sitä tehdään pelkästään huvin vuoksi.

Ota aina selvää, keneltä tieto tulee ja mistä se on peräisin. Maineikkailla verkkosivustoilla ilmoitetaan selvästi, onko heidän julkaisemansa sisältöä sponsoroitu vai ei. Jos sisältö on sponsoroitu, julkaisut yleensä ilmoittavat mainostettavan kohteen nimen ja sen, kenen toimesta kyseinen julkaisu on tehty.

Ikävä kyllä kaikki verkkosivustot eivät kuitenkaan ole yhtä rehellisiä. Yritä pitää kiinni laadukkaiksi todetuista lähteistä ja muista, että jos jokin vaikuttaa hämärältä, niin se todennäköisesti on sitä. Luota aina intuitioosi ja pyri aina ottamaan selvää, kuka on jutun tekijä, jos suinkin vain mahdollista. Jos et pysty todentamaan ja varmistamaan lukemasin jutun pätevyyttä ja todenperäisyytta tyydyttävällä tavalla, jätä kyseinen kirjoitus huomiotta. Etenkin sosiaalinen media on täynnä feikkiuutisia ja mainoksia, joten sinun tulisi aina suhtautua siihen varoen.

Laadukkaiden lähteiden käyttäminen  ja suunnitelmien tekeminen

Toinen hyvä vinkki on suunnitelman tekeminen. Tee itsellesi tarkka lista ja kirjoita ylös kaikki asiat, jotka sinun olisi mahdollisesti otettava huomioon tutkimusta tehdessäsi. Millaista tietoa tarvitset? Mihin tulet käyttämään netistä hankkimia tietojasi? Käytätkö tietoja tutkimuksen vaiko kenties ostopäätöksen tekemiseen?

Luotettavien tietojen löytäminen on äärimmäisen tärkeää, jos olet esimerkiksi tekemässä investointia.  Sijoitusten tekemiseen sisältyy aina häviämisen riski, mutta on tärkeää, että teet riittävästi taustatutkimusta sivustosta, jonka kautta olet tekemässä sijoitusta. Huijareita on nykyään liikenteessä paljon ja jos syötät henkilökohtaisia tietojasi epäluotettavalle verkkosivulle tai jos päätät tehdä sijoituksen ottamatta selvää sijoituskohteesta, voit menettää paljonkin rahaa.

Osakesijoittaminen on hauska tapa ansaita rahaa ilman, että joudut näkemään sijoittamisen eteen paljon vaivaa. Erilaisten osakkeiden kurssit vaihtelevat varsin radikaalisti ja niiden arvo voi vaihdella nopeastikin. Jos kaipaat luotettavaa tietoa osakesijoittamisesta, Sijoitusrahastot voi auttaa sinua. Muista, että sijoittamiseen liittyy aina riski, ja että sinun ei koskaan tulisi sijoittaa enempää kun sinulla on varaa hävitä. Onnistuneita tutkimus- ja sijoittamishetkiä!

Jätä kommentti