Internet ja tieto

Ennen sanottiin, että katso kirjasta – kaikki kirjoitettu sana oli mukamas tietoa. Vielä 90-luvun oppikirjat Suomessa olivat puutteellisia ja puolueellisia jopa keskiasteen oppilaitoksissa ainakin osittain tietopohjiltaan, mutta puolueellisuudesta ja puutteellisuudesta ei saanut puhua, tai jos puhui, siitä rangaistiin.

Syntyi Internet

Internetin kasvuvauhti on ollut huima vuodesta 1991 lähtien, jolloin maailmassa oli yksi web-palvelin. Maaliskuussa 2016 maailmassa oli ensimmäistä kertaa yli miljardi aktiivista verkkosivustoa. Tästä määrästä tosin 75 prosenttia on ”pysäköityjä” sivustoja tai täysin koneellisesti päivittyviä. Sivustojen määrä on hurja kun huomioi, että internetin käyttäjiä oli vuonna 2015 3,2 miljardia.

Tiedonhakeminen internetistä

Ennen Googlen valtakautta internetissä oli monta erilaista hakukonetta, jotka toimivat hieman toisistaan poiketen ja toisiaan täydentäen, kunnes Google tuli, kasvoi, kehittyi ja osti – ja nyt se on käytännössä monopoliasemassa internetin tiedonhakemisen suhteen. Jos sinun yrityksesi tai tuotteesi ei löydy Googlen hakutuloksissa, sinua ei ole. Mutta on yksi paikka minne Googlekaan ei mene: Darkweb

Darkweb

Pimeä verkko tai dark web tai anonyymit verkot on joukko verkkosivuja, joka toimivat julkisen internetin rakenteissa, mutta joihin pääsy edellyttää erityisiä toimia. Pimeä verkko on anonyymi eli se salaa liikenteen ja reitittää sen useiden eri solmujen kautta. Pimeän verkon sivustoille ei voi löytää tavanomaisilla hakukoneilla tai tavallisilla verkkoselaimilla. Pimeää verkkoa käyttävät ensisijaisesti yksityisyyden suojaa ja sananvapautta kaipaavat ihmiset.

Useimmat pimeän verkon sivustot käyttävät Tor-ohjelmistoa. Pimeään verkkoon pääsee myös esimerkiksi I2P:llä tai Freenetillä. Pimeään verkkoon pääsee lataamalla tarvittava ohjelmisto kuten Tor-selainpaketti.

https://www.torproject.org/

Darkweb on osa Deep webbiä, joka tarkoittaa World Wide Webin osia, joita internetin hakukoneet eivät näytä. Deep webin vastakohta on surface web, johon kuka tahansa internetissä pääsee.Termin deep web keksijänä pidetään tietojenkäsittelytieteilijää Michael K. Bergmania, joka keksi termin vuonna 2001.