Tupakointi väheneevuosi vuodelta

Tupakointi on vähentynyt Euroopassa aina viimeisiin vuosiin saakka ja Suomessa vähentymistä tuli selkeästi vuosittain aina vuoteen 2018 saakka. Miksi sitten väheneminen tyrehtyi tuolloin? Vai onko niin, että Suomessa ollaan nyt saavutettu se tupakointitaso, mille jäädään kunnes tupakkatuotteet katoavat kaupoista?

Suomessa ja muualla Euroopassa on tullut markkinoille myös paljon tuotteita, jotka auttavat tupakoitsijoita pääsemään eroon tupakanpoltosta. Tuotteet kuten Zonnic auttavat ensin pääsemään pois itse tupakan polttamisesta tuomalla helpotuksen nikotiinituskaan. Varsinainen nikotiiniriippuvuus ei tilastollisesti ole se vaikea paikka, vaan se, että tupakalla on arki- ja juhlaelämässä oma paikkansa ja sille paikalle uuden tekemisen ja ajattelun löytyminen on se vaikein paikka.

Tupakointi ja Suomi

Se, että tupakointi oli tipahtunut vuonna 2018 tasolle, jolla suomalaisista 20–64-vuotiaista noin 14 prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2018. Miehistä 15 prosenttia ja naisista 13 prosenttia tupakoi päivittäin. Eläkeikäisistä (65–84-vuotiaat) seitsemän prosenttia tupakoi päivittäin; eläkeikäisistä miehistä 10 prosenttia ja naisista viisi prosenttia – on jo todella hyvä saavutus kun miettii kuinka kauan tupakkateollisuutta ja markkinointia on Suomessakin ollut.

Se, että maailmalla puhutaan tupakoinnin liittyvän koulutustasoon ja tulotasoon ei ole aivan tuulesta temmattua Suomessakaan: Nuorten (14–20-vuotiaat) päivittäinen tupakointi on edelleen vähentynyt. Kun vuonna 2019 pojista 7 prosenttia ja tytöistä 6 prosenttia tupakoi päivittäin, olivat vastaavat osuudet vuonna 2008–2009 pojilla 21 prosenttia ja tytöillä 17 prosenttia. Ammatillisten oppilaitosten opiskelijoista päivittäin tupakoi huomattavasti useampi kuin lukiolaisista. Johtuuko se sitten tästä, että Euroopan pahimma tupruttajat löytyvät nykyään Bulgariasta ja Kreikassa, missä mennään aikuisissa tasolla 26 %, mutta kun näitä lukuja verrataan joidenkin Aasian maiden yli 70 % lukuihin, ymmärretään, että tupakointi on yhä yksi suurimmista ihmisen itselleen aiheuttamista ongelmista maailmanlaajuisesti.

Vaikka Intiassa ja Kiinassa sekä Indonesiassa on selkeät ja tiukat tupakkalait, näissä maissa ongelmat ovat yhä selkeästi pahemmat kuin muualla – ja vaikka Euroopassa tupakkatuotteet ja tupakointi kenties loppuu 2050-luvulle mennessä, tullaan muualla maailmalla vielä tupakoimaan paljon pidemmälle. Varmasti niin kauan kuin tupakkaa tuotetaan – vaikkei se todellakaan ole kovinkaan kestävän kehityksen tuote.

Tupakan ongelmat

Tupakan ongelmat eivät ole vain itse tupakoitsijaa koskevia. Esimerkiksi nykyajan Suomessa noin joka kymmenes lapsi on passiivinen tupakoitsija, minkä lisäksi lapset saavat vielä kasvaessaan esimerkin tupakoinnista – toisille kenties negatiivinen, mutta toisille mallia antava.

Tupakkatuotteet vahingoittavat koko elimistöä. Vuosittain arviolta lähes 5 000 suomalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama, ja joka viides sydän- ja verenkiertoelinten sairaus aiheutuu tupakoinnista. Keskimäärin tupakointi lyhentää elämää kahdeksan vuotta.

www.terveyskirjasto.fi

Mutta tupakan aiheuttamat ongelmat eivät ole näin pientä osaa käsittäviä. Sen luonnolle aiheuttamat tuhot vaikuttavat paljon suuremman väestön elämiseen ja olemiseen ja itse tupakkaplantaasit tuhoavat luontoa. Lisäksi jokaisen tupakoitsijan, joka on töissä, on laskettu Suomessa aiheuttavan 2000-2500 euroa vuodessa enemmän kuluja kuin tupakoimaton työntekijä.

Lopeta tänään tai huomenna

Lopettamisen aloitus tapahtuu päätöksestä. Tupakoinnin lopettamiseen ei ole yhtä ainoaa tai oikeaa tapaa.  Kaikkien menetelmien tehosta ei ole tutkimuksellista näyttöä (akupunktio, hypnoosi). Silti tärkeintä on kokeilla jotain tapaa eli siirtyä aikomisesta toteutukseen ja mikäli tunnet jonkun joka on aikomassa lopettaa, tue häntä – älä kyseenalaista tai syylllistä. Toipuminen alkaa lähes välittömästi viimeisen tupakan sammuttamisen jälkeen, mutta ne pitkäaikaisimmat vaikutukset ovat poistuneet tupakoitsijan kehosta vasta parin vuosikymmenen jälkeen, riippuen tietenkin kuinka kauan on polttanut, sillä liian kauan jatkunut tupakointi aiheuttaa keholle tuhoja, joita ei edes aika paranna, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa – kehosi kiittää sinua.

Jätä kommentti