Tupakointi vähenee vuosi vuodelta

Jos Euroopassa on tavoitteena tupakoinnin täydellinen lopettaminen tai jopa kieltäminen, etenee se idea ainakin osassa Euroopan maista hyvin. Esimerkiksi Suomessa tupakointi on vähentynyt menneiden vuosien aikana tasaisesti. Vuonna 2019 Suomen yli 20-vuotiaasta aikuisväestöstä tupakoi päivittäin 11 prosenttia: miehistä 14 prosenttia ja naisista 9 prosenttia. Tupakointi on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä, erityisesti miehillä: esimerkiksi 1980-luvulla noin joka kolmas mies poltti päivittäin, naisista joka viides.

Jos itse olet lopettamassa tupakointia, mutta nikotiiniriippuvaisuus on jollakin tasolla olemassa on Zonnic mahdollinen auttaja, tai uudet nikotiinipussituotteet, jotka jatkavat nikotiinin saantia, mutta ilman sitä ympärille leviävää savua, tupakan tuhkaa tai monia muitakaan tupakan huonoja puolia.

Tupakointi ja Eurooppa

Euroopan tasolla tilastollisesti se on mies, joka yleensä polttaa. Euroopan mittakaavassa vain tilastot tulevat perässä aina muutaman vuoden, ja vuonna 2014 tilanne oli Euroopassa siten, että päivittäisiä tupakoijia oli vähiten Ruotsissa 8,7% ja eniten Kreikassa ja Bulgariassa, missä luku oli 27%. Samaisena vuonna koko EU:n alueella yli 15 vuotiaiden eurooppalaisten tupakoinnista kävi ilmi, että 6 % poltti vähintään askillisen eli 20 tupakkaa päivässä ja noin 13 % pärjäsi askilla pidempään kuin päivän.

Tupakka ja USA

USA:ssa on nähty aivan vastaava tupakoinnin väheneminen ja siellä tilastot kertovat kuitenkin lisäksi, että ns african american väestön osassa tupakointi on ollut 2000-luvun alkuvuosina lievässä nousussa, mutta uusimmissa tiilastoissa tupakointi kuitenkin näyttää vähenemään. USA:ssa vain tilastoja on niin paljon ja ne ovat osittain toisiaan vastaan, joten….. USA:ssa laskennallisesti 38 miljoonaa amerikkalaista aikuista polttaa. Tilastollisesti amerikkalainen tupakoija on mies, 25-64 vuotias, jolla on heikompi koulutustaso, heikompi tulotaso, asuu keskilännessä tai etelässä, ei ole sairasvakuutettu, on liikuntaestynyt, psyykkisesti kenties sairas…. tämä siis valtio omasta tilastosta. Vastauksena: osavaltioiden tupakkokiellot, massamedia kampanja tupakkaa vastaan, tupakan hinnankorotukset sekä tehdään avunsaaminen tupakoitsijoille helpoksi – eli kaikki mahdolliset tupakan korvaavat keinot käyttöön mahdollisimman edullisesti, mutta USA:ssa mikään ei ole niin helppoa, koska kaikki lähtee dollareista.

Tupakka on yhä iso markkinavoima ympäri maailman. Vaikka Euroopassa ja USA:ssa tupakointi on vähenemään, niin mikä on tilanne Afrikan maissa? Entä Etelä-Amerikassa ja Aasiassa, näillä alueilla ollaan tulossa todella monella arkisen elämän tilanteissa Euroopan ja USA:n vanavedessä, myös huonojen tapojen suhteen.

Tupakointi ja Aasia

2015 julkaistiin tutkimus, misä kerrottiin tupakan aiheuttamista kuolemista globaalisti. Niiden laskettiin nousevan vuositasolla yli 8 miljoonan vuoteen 2030 mennessä. Suurin osa kuolemista tulisi Kiinasta ja Intiasta ja Indonesiasta, missä tulotaso on heikko ja tupakointi yhä yleistä. Näillä alueilla myös nuorten aikuisten ja varsinkin nuorten naisten tupakointi on lisääntynyt 2010-luvulla. Siksi 2015 lähdettiinkin enemmän ajamaan valtioiden toimia tupakoinnin lopettamiseksi ja positiivinen vaikutus on nähtävillä paremmin menestyvillä alueilla, jossa siis ihmisten elintaso on jo noussut: Japani, Korea ja Singapore.

On kuitenkin hälyyttävää, että esimerkiksi Indonesiassa 76 % miehistä tupakoi.

Ja esimerkiksi Laosissa 13-15 vuotiaina aloitettu tupakointi on johtanut siihen, että 57 % miehistä polttaa päivittäin. Muutos on kuitenkin hidasta, esimerkiksi Kambodžassa on tupakointi kielletty julkisilla paikoilla, mutta yhä miesten tupakointiluvut ovat 44 %, samoin Malesiassa on sama kielto, mutta miesten tupakointi taso on sielläkin 43%!!

Muutos on hidasta, ja se, että Eurooppa ja USA näyttävät esimerkkiä, ei riitä, vaan kaikkien muidenkin maiden tulee asettaa vastaavia rajoitteita omilla alueillaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *