Tieto on valtaa urheilussa

Tiesitkö kuinka paljon eri lajien valmennuksessa käytetään dataa päätösten tukena? Eikä vain dataa mutta tarvittaessa myös videoita sekä tietokoneella tehtyjä virtualisointeja. Itseasiassa Euroopassa on useampikin yritys, joka tuottaa nimenomaan urheilutietoon perustuvia virtualisointeja mm. tennikseen, jalkapalloon ja jääkiekkoon. Nämä virtualisoinnit pyrkivät tuomaan esille joukkueen tai pelaajan heikot kohdat, joita tulisi kehittää jatkossa.

Tieto on valtaa myös vedonlyönnissä, nimittäin jos pelaat täysin mututuntumalla, voittaminen on 100 % onnea. Tehdäksesi oikeasti tuloja urheilun parissa vetonlyömisellä, on sinun alettava tutkia tietoa oikein kunnolla. Samalla on hyvä tarkistaa mahdolliset vedonlyöntibonukset sekä opetella todennäköisyyslaskentaa.

Ali ja ylipelatut kohteet

Pelialalla puhutaan yli- ja alikertoimista ja yli -ja alipelaamisesta. Varsinkin kansallisissa sarjoissa ja Suomessa Valioliiga ovat kohteita, joissa helposti tapahtuu ylipelaamista. Pelaajat pelaavat nimen perässä esimerkiksi Liverpoolia ja sitten tulee joku Aston Villa ja mätkii Liverpoolin polvilleen 7-2 voitolla! Mikä johti tuohon tulokseen, oliko sen mahdollisuudet jo ennen näkyvillä? Entä juuri alkanut SM-liiga jääkiekossa, miten joukkueisiin ja pelaajiin vaikuttaa lähes tyhjät katsomot ja pieni epätietoisuus omasta palkasta tulevina kuukausina? Ainaki kauden alussa muutamat joukkueet kuten Oulun Kärpät ovat osoittaneet valmiudet sarjaan heti alkukierrroksilla. Samalla myös Kärppien Jesse Puljujärvi sai kutsun takaisin NHL:n pelaamaan tulevalle kaudelle 2021, kun kausi nyt tammikuussa alkanee.

Kun sitten puhutaan ali-ja ylikertoimista, niin niitä harvemmin enää operaattorit selvästi antavat, mutta aina välillä jokunen pääsee listoille. Monesti näin käy uusissa lajeissa, kuten nykyään eUrheilussa, missä tilastot ja joukkueet eivät ole vielä niin ”tikissä”, että todennäköisyydet olisivat niin helppoja laskea. Jalkapallossa, missä samat joukkueet ovat pelanneet vuosia vastakkain on samalla syntynyt valtavasti dataa, jonka avulla saadaan aikaan tietoa, matemaattisia malleja, ja näistä laskettua todennäköisyyksiä.

Mutta esimerkiksi tänään pelataan eUrheilussa IEM New York turnauksen Euroopan lohkon semifinaalia OG vs fnatic, missä OG on vedonlyöjien suosikki kertoimen vaihdellesssa 1,67-1,81 ja vastaavasti fnaticin saadessa reilun 2 kertoimia voitolleen. OG on maailmanlista 13. ja fnatic 15. ja molemmilla kaksi selvää 2-0 voittoa allaan, mutta viimeiset kaksi ottelua ovat menneet OG:lle kartoin 4-1. Viimeisin kohtaaminen on kuitenkin toukokuulta ja joukkueet ovat pelanneet ja treenanneet paljon sen jälkeen. Joukkueina OG on nuori ja fnatic selkeästi pidemmän aikaa joukkueena toiminut. OG yleiseurooppalainen OG:n organisaatioon rahalla koottu, ja fnatic ruotsalainen joukkue – OG:lta on kauan odotettu nousua eteenpäin, mutta joukkue ei ole pystynyt tähän mennessä täysin lunastamaan lupauksia. Edellisessä ottelussa voiton naulasi joukkueen suomalainen Aleksi Virolainen ottaessaan joukkueelleen voiton viimeisen kartan viimeisessä erässä pelatessan lopussa yksin 1vs3 ja ottaessaan siitä vielä voiton.

Suosikki ja ennakot

Etukäteen selkeästi suosikkina peliin lähtevä joukkue voi pahimmillaan saada kertoimekseen 1,1 tasolla olevan kertoimen, ja sen perusteella joukkue häviää noin kerran kymmenestä tällaisestä kohtaamisesta historian valossa. Tulevaisuus ei vain koskaan kerro etukäteen, koska on se päivä kun se yllättäjä joukkue pystyy tekemään jalkapallossa sen yhden maalin ennen kotijoukkuetta, tai miten se uusi maalivahti jääkiekossa teki sensaatiomaisia torjuntoja tai kuinka pallo pomppi pelaajalle golfissa.

Erilaiset yllätykset ovat urheilun suola, ja fanit toivovat luonnollisesti oman joukkueensa voittavan, mutta nyt esimerkiksi formuloissa ajetaan pitkästä aikaa tänä viikonloppuna formuloilla Saksan Nürburgringillä kisaa nimeltä Aramco Grosser Preis der Eifel 2020 kisaa hieman vaikeissa olosuhteissa. Perjantain treenit menivät pilalle sumun vuoksi ja rata on suurelle osalla kuskeja tuntematon ja lauantain yksi treeni tulee jäämään ainoaksi ennen aikaajoja. Mercedes-talli on luonnollisesti suosikki, mutta rata ja olosuhteet antavat tässäkin lajissa tänä viikonloppuna mahdollisuuden yllätyksille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *